Yaşadığımız üzücü ve bir o kadar yıkıcı Kahramanmaraş depreminin ardından özellikle fay hattındaki illerde alınan önlemleri incelemeyi sürdürürken karşıma ilginç, acı ve bir o kadar da komik haberlerle karşılaşmayı sürdürüyorum. Kuzey Marmara Fay Hattı üzerinde bulunduğunu bildiğimiz Erzurum’da devletimiz ne gibi önlemler aldığını sorgularken, Erzurum Valiliğince projelendirilen Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa edilen fabrika binaları ile OSB Bilim ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin çöktüğü haberleriyle karşılaştım.

detail-photo-fancybox-0

Bakın, “çökme” diyor ama “depremde çöktü” demiyorum, lütfen dikkat!

Özel Etiler Hastanesi Yazı altı

Şöyle anlatayım; devlet 1. Derece deprem riskli Erzurum’da OSB kuruyor, ihaleleri kendisi düzenliyor ve hak sahiplerine ücretsiz tahsis ediyor. Sanayici sevinçle burada üretim makinelerini kuruyor, işçi istihdam edip üretime başlıyor ki, durup dururken binalarda çökme başlıyor, üretim duruyor…

Yani patron perişan, çalışan perişan oluyor!

Evet, evet aynen bu yaşanıyor.

Peki bu yaşananlardan sonra neler oluyor derseniz hiiç!

Herkes kenara çekiliyor ve olayın unutulması bekliyor.

Deprem bölgesinde inşaat faaliyeti başlanmadan önce yapılması gerekenler yapılmış mı?

Evet yapılmış!

detail-photo-fancybox-2

Zemin etütleri için ihale düzenlenmiş mi, evet!

İyi de sıfır fabrika binası durup dururken neden yıkılır?

Yıkılır dostlar, yıkılır…

İşin içinde yandaş-candaş varsa durup dururken yıkılır…

Organize Sanayi Bölgesi projesinin sahibi Erzurum Valiliği…

“Valilik, bu proje için gereken ihaleleri yapmış ve hak edenlere vermiş” diyelim ve araştırmamıza devam edelim.

Erzurum Valiliği OSB bölgesi için zemin etütleri ve zemin güçlendirme ihalesi düzenliyor… İhaleyi Hira İnşaat Malzemeleri Mimarlık Mühendislik şirketi kazanıyor. Bedeli 3 milyon 186 bin TL. bedelle üstlenen Hira’ya ihale 21B maddesi üzerinden veriliyor. Yani doğal afet dönemlerine özgü ihale maddesi üzerinden gerçekleşiyor.

Hira Mühendislik firmasını incelediğimizde Ak Partili belediyeler ve resmi ihalelerde şanslı firmalar arasında olduğunu görüyoruz. Buradan anlıyoruz ki Erzurum Valiliği burada sadece figürasyonda rol almış, ihaleler eski il başkanı Mehmet Emin Öz'ün yönlendirmesiyle sonuçlanmış.

Sorumuzu soruyoruz ve ilerlemeye devam ediyoruz:

Sayın Erzurum Valisi Okay Memiş hazretleri… Zeminin güçlendirilmesi ve etüt ihalesini kazanan Hira Mühendislik hakkında suç duyurusunda bulundunuz mu?”

detail-photo-fancybox-3

Öyle ya, çökmenin zemin kaynaklı olduğuna göre teknik olarak bunda kusur Hira Mühendisliğin değil mi?

Dava açtınız, suç duyurusunda bulundunuz mu?

“Yok, ihaleyi ben değil dönemin Ak Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz gerçekleştirdi” diyorsanız sözümüz yok!

Tekrar OSB projesine dönelim bakalım ihale tiyatrosunun diğer figüranları kimlermiş.

Müthiş işler başardığına inandığımız Erzurum Valiliğinin diğer OSB ihalelerini araştırmaya devam edelim. Sözde 200 Fabrika binası hedefiyle yola çıkan Erzurum Valiliği hepi-topu dört ihale sonuçlandırarak muhteşem sanayi hamlesini noktalamış. Bunlardan üçü fabrika, diğeri ise OSB Bilim Teknik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi inşaatı…

Peki lise ne durumda?

O binada durup dururken bilim ve teknolojinin hışmına uğrayarak çökmüş durumda… Fıkra değil, vallahi değil…

Çökme nedeniyle okulun kullanım dışı olduğu haberlerini okumuş bulunmaktayım. Çöktüğü sırada okulda öğretim yapılmamasına haberine sevinmekle avundum…

Nerede kalmıştık?

İnşaat ihalesini kazanan firmalar kimlerdi?

Erzurum Valiliği, 29 Mart 2019 tarihinde her biri 4 bin 300 m2 büyüklüğünde dört fabrika ihalesine çıkıyor. Toplam 17 bin 200 m2 fabrika inşaatı ihalesini Olgunlar Mühendislik firması kazanmış. İhale bedeli: 16 milyon 318 bin TL…(Güncel doları kuru 5,34 TL. Yani 3 milyon dolarlık bir ihale)

Olgunlar Mühendislik ile Hira Mühendislik arasında bir bağ var mı?

Olmaz mı, aşkolsun!

Hira ve Olgunlar mühendislik firması sıklıkla devletten ve belediyelerden ortak ihaleler aldıklarını görüyoruz.

İnşaatları yapan Olgunlar Mühendisliği suçlarsanız karşınıza Hira Mühendislik çıkacak…Hira Mühendisliği suçlarsanız bu sefer sepet altına Erzurum Valiliği gidecek. Valiyi suçlarsanız o da dönemin Ak Parti Erzurum İl Başkanlığına topu atacak…

Ne hoştur ki o denemin il başkanı şu sıralar milletvekili…

Hadi çıkın içinden de göreyim sizi…

Peki, haberlerde Erzurum OSB hakkında açıklamalarda bulunan CHP ve İYİ Partili dostlar vırvır-cırcır etmekte öte bir girişimde bulunmuş mu?

Yoo!

Yeni inşa edilen binaların deprem öncesinde durup dururken yıkıldığını hesap edersek olası fay hattının harekete geçtiğinde neler olacağını varın siz düşünün… Binalarla ilgili yıkım kararı alınamadığı belirtiliyor.

Takipte olacağız.