3 Kasım'da gösterime giren Atatürk 1881-1919 filmi, Cumhuriyetin 100. yılında çekilen yegane yapımlardan birini oluşturuyor. Film sanat yönetimi, sinematografisi ve oyunculuklarıyla benzerleri arasında öne çıkarak akıllarda iz bırakmayı başardı. İki kısım halinde yayınlanan yapım, Mustafa Kemal'in hayatını anlatan yapımlar arasında oldukça gerçekçi bir yere sahip. 

İlk film Balkan Savaşları sonrasında başlayıp İstanbul'un o dönemdeki sosyal hayatını tanıtıyor. Siyasi dengeler senaryoya yedirilerek Osmanlı subaylarının o dönemdeki fikirleri ve görüşleri ele alınıyor. İkinci film ise daha çok bir cephe fillmi. Gelibolu direnişinde Atatürk'ün oynadığı kritik rol ve o meşhur emri, bomboş bir hamaset sahnesi olmaktan çıkarılarak gerçekçi bir hale getirilmiş. Askerlerine ölmeyi emreden bir subayın tüm haleti ruhiyesi ise Aras Bulut'un oyunculuğu sayesinde ne bir eksik ne de bir fazlalık oluşturuyor. 

Bu yapımı diğerlerinden ayıran en önemli noktalardan biri ise Mustafa Kemal'in iç dünyasına da girilmiş olması. Onun aşk hayatı, bir aile kurmak yerine ömrünü cephede harcamış olması ve tüm korkuları ekrana başarılı bir şekilde taşınıyor.