Erzurumluların 50 yıllık hayali olan Yakutiye – Palandöken Bağlantı yolu, Erzurum Valisi Okay Memiş, Ak Parti Milletvekili Selami Altınok, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Ak Parti İl Başkanı M. Emin Öz, Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar, Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, Ak Parti Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Ak Parti İlçe Başkanları, Sendika temsilcileri ve vatandaşların yoğun katılımıyla hizmete açıldı.

Ak Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Erzurum’un geçmişinden günümüze gelen süreç hakkında bilgilerle harmanladığı konuşmasında, şehrin kötü görünümlü, hemen hemen ayakta bina olmayan bir şehir halindeyken, günümüzdeki gelişimini gözler önüne sererek; “Ben Büyükşehir Belediyesi Küldür dairesinde çalışırken, Büyükşehir Belediyesi’nin arşivini oluşturmayı düşündük. Onları çalışırken, meclis tutanaklarına baktım. Epey çalışma fırsatım oldu. 1926 yılında, Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisinde bir tartışma yaşanıyor. Diyorlar ki; “Yavaş yavaş köylerden şehre göç oluyor. Şehir büyük bir köy görünümünde. Oysa, bundan 80-100 yıl önce burası, Türkiye’nin, Osmanlı’nın en büyük şehirlerinden bir tanesiydi. O günkü şartlarına göre değerlendirdiğimizde, iyi bir şehirdi. 1830 yıllarında, Rus işgalinden önce Erzurum’un nüfusu 130 bindi. Türkiye’de nüfusu fazla olan sayılı şehirlerden birisiydi. Daha geri gidersek Erzurum, Türkiye’nin 3. Büyük gümrük şehriydi. Evliya Çelebi çalıştı burada. Meclis üyeleri öyle yana yakıla anlatıyorlar ki, Erzurum’un gidişatı vahim. Çünkü Erzurum son 100 yıldır dört Rus işgali görmüş. Osmanlı Rus Savaşı sırasında işgal edilmiş. Ermeniler tarafından yakılmış, yıkılmış. 130 binlik nüfusu 1829’dan 1915’e geldiğinde 8 bine düşmüş. İnanılmaz kötü görünümlü ve hemen hemen ayakta kalan bina olmayan bir şehir haline gelmiş. Sadece adı var Erzurum’un. 1923’ten 1939’a kadar şehri nasıl yapalım tartışmaları yaşanmış. 1939’fa Fransız şehir plancısı Lambert öncülüğünde bir şehir taslağı çıkarılmış. Ancak, Fransız ekolü ve Cumhuriyetin yeni ideolojisine göre şehir örüldüğünden dolayı Geleneksel toplum ve şehir arasında sürekli bir çatışma yaşanmış. Güneyden gelen insanlar o bölgelerde, Kuzey diğer bölgelere, şehrin ana çekirdeği kendi içerisinde, dışardan gelenleri çok kabul etmeden insanlar birbirleriyle mesafeli yaşamışlar. Yollarla da ne yazık ki birbirlerine bağlanmamışlar.”dedi.

MUHYETTİN AKSAK, ŞEHRİN İLK DEFA BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAĞLADI

Konuşmasının devamında Ak Parti Erzurum İl Başkanı Öz;” Ak Parti İl Başkanı olarak söylemiyorum. Şehrin ilk defa bütünlüğünü sağlayan, burada rahmetle yad ediyorum. Bizim Muhyettin ağabeyimiz vardı. Muhyettin Aksak. Bosna caddesini yaparak, Yenişehir ile şehir arasında bu yolu yaparak bağlantıyı kurdu. Sonrasında Ak Partimizin kıymetli çalışmaları oldu. Şehrin çevre yolunu daha şehrin kenarına alarak, bu bütünleşmeye katkı sağladı. Bu Erzurum’un 1923’ten beri devam eden,  Erzurum’un özlemini gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda da sayın başkanım Sekmen’in ne kadar büyük bir iş yaptığını, bu tarihi bilgiyi vererek anlatmak istedim. Huzurlarınızda ona teşekkür etmek istiyorum.”dedi.

SEKMEN; “BİZLER BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE HAREKET EDİYORUZ.”

Konuşmalarını yapmak üzere söz alan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, birlik ve beraberliğe vurgu yaparak; “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; bizler, bakanlarımız, milletvekillerimiz, valimiz, il başkanımız ve cumhur ittifakı olarak, birlik ve beraberlik içerisinde hareket ediyoruz. Bu çalışmalarımızda saydığım arkadaşlarımızın çok büyük katkıları var. Derler ya; “bir elin nesi var? İki elin sesi var” diye. İşte bu seste, bu güzellikte, bu güzel eserlerin oluşumunda beraberliğimizin büyük faydasını görüyoruz. Sadece ben değil, biz beraber yaptık. Beraber yapıyoruz. Beraber de yapmaya devam edeceğiz. Kıymetli kardeşlerim! Yapılan tüm güzelliklerde, çalışma arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. Onların da alın teri var. Emeği var, fikri desteği var. Hep beraber güzelleştiriyoruz” dedi.

SEKMEN; “BU İŞLER BİR DUVAR MİSALİ. BİRİ TEMEL ATAR, BİRİ TUĞLA KOYAR”

Kendilerinin öncesinde şehre hizmet eden herkese teşekkür eden başkan Sekmen; “İnşallah, Erzurum’umuz her geçen gün değişecek. Bizden önce, şehrimize hizmet eden Bakanlarımız, Milletvekillerimiz ve Belediye Başkanlarımıza da teşekkürü bir borç biliyorum. Bu işler bir duvar misali. Biri temel atar, biri bir tuğla koyar. Bir diğeri iki tuğla koyar. Bir bakarsın ki, bitmiş. Bir binanın yapımında belki görünmez ama bir kişi değil, onlarca kişinin emeği vardır.” dedi.

SEKMEN; “50 YILI AŞKINDIR, PLANLARA KONMUŞ YAPILACAKTI”

Yakutiye – Palandöken bağlantı yolunun uzun zamandan beri, yapılmak üzere planlanmış olduğunu belirten başkan Sekmen; “Kıymetli kardeşlerim! Bu gördüğünüz yol üzerinde binalar vardı. Burada bir imar düzenlemesi yaptık. Ve bu yolun açılımını sağladık. Ayrıca bu yol üzerinde bir camii projemiz olacak. Bu bölgede de camii ihtiyacını, belediye başkanı olarak görüyorum. Bununla beraber bir imam hatip orta okulu ihtiyacı var. Belki ortaokul ve lise olabilir. Yerini ayırdık. Bunu da buradan ayrıca ifade edeyim.” dedi.

 

“AK BELEDİYECİLİĞİN ESER SİYASETİ DEVAM EDİYOR”

Başkan Mehmet Sekmen, konuşmasında AK Belediyeciliğe de vurgu yaptı. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Erzurum’da nereye giderseniz gidin, Erzurum’un neresinden bakarsanız bakın, karşınızda AK Parti’nin nitelikli hizmet anlayışını ve AK Parti’nin imzasını görürsünüz. Erzurum özelinde konuşmak gerekirse; Erzurum’da bugün içme suyu sorunu da yok, altyapı sorunu da yok. Yakın bir zamana kadar içme suyunun büyük bir sorun teşkil ettiği Erzurum’da, biz atık suları ve kanalizasyon sularını bile artık arıtıyor, tabiata kazandırıyoruz. Erzurum’da bugün ulaşım sorunu da yok, ulaştırma sorunu da yok. Şehrimize sürekli yeni ulaşım ağları kazandırıyor, mevcut ana arterleri ve caddeleri de günün şartlarına göre yeniden güncelliyoruz. Süreçte ilçelerimizin neredeyse tamamına hayvan pazarları kurduk, göletler inşa ettik. Kentsel dönüşümde adeta kendi rekorumuzu kırar hale geldik. Tarihi eserlerimizi gün yüzüne çıkardık, millet bahçeleri kurduk, park ve bahçeler yaptık. Binlerce modern konut inşa ettik, çarpık yapılaşmaya son verdik. Sokak ve cephe sağlıklaştırma projelerimizle Erzurum’da tarihi ve kültürel dokunun ön plana çıktığı sokaklar ve çarşılar oluşturduk. Hamdolsun. AK Parti olarak biz işte bu yüzden gururluyuz, çünkü milletimize geçmişi aratmıyoruz. Bu sebeple en büyük niyazımız şudur ki; Bu birlikteliğimiz, bu beraberliğimiz ve 19 yıl önce iktidara gelerek başlattığımız AK seferberliğimiz daim. Millete hizmet etme gayret, aşk ve mücadelemiz kaim olsun.” Konuşmaların ardından Yakutiye ilçesini Palandöken’e bağlayan caddenin açılışı yapıldı.