Merhaba, Güncel25 okurları;

Erzurum şehri farklı milletlere ev sahipliği yaptığı gibi her dönemden günümüze ulaşan tarihi eserleri bulunmaktadır.

Bu hafta XIV .yüzyılda Erzurum şehrinin topraklarında olan Azerbaycan merkezli İlhanlı Devleti’nin yaşantısıyla günümüze ulaşan Cimcime Hatun Kümbeti’nin gizemi ve mimarisi ile sizle beraber olacağız.

Erzurum’un merkezi olan Cumhuriyet caddesinde konumlanan eser Ulu Cami’ye komşudur.

Cimcime Hatun Kümbeti’nin 1304 yılında inşa edildiği bilinmektedir. Kitabesi olmayan kümbetin Firuze adlı bir kadına yapıldığı sanılmaktadır. 2010 yılında tarihi eser üzerinde kazı çalışmaları yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda türbenin altında mezarlık ve mumya odası bulunmuştur. İki adet mezar ve mumya odasına rastlanılan kazıda eserin kaybolan kitabesinin bulunduğu da bildirilmiştir.

700 yıllık kümbetin alt katının olduğu bilinip zamanla yol kotunu yükselmesiyle toprak altında kalmıştır. Kazı sırasında bulunan kitabe zarar görmüş kime ait olduğu bu nedenden dolayı bilinmemektedir. Hencal veya Henkal isimli bir kadına ait olduğu yönünde rivayetler bulunmakta olup günümüzdeki adı olan ‘ Cimcime’ ye ait herhangi belge yoktur. Adını kaybederek ayakta duran bir tarihi eser…

Mimarisi İlhanlı döneminin özelliklerini yansıtmakta olup 3 Kümbetler’in Anonim Kümbetlerinde de kullanılan Erzurum’un yöresel taşı Sivişli(Keverk) ile inşa edilmiştir. Silindirik gövde üzerinde yükselen kümbet taş konik külah ile sonlanmıştır. Konik külah ile silindirik gövdenin birleşiminde silmeler bulunmaktadır. Kümbetin cephesini yuvarlak kemerlerle oluşturulmuş kabartma işlemeleri kaplamaktadır.

Günümüzde Erzurum’un tarihini korumak için yapılan restorasyon çalışmaları ile eskiden etrafında ticari mekanlar bulunan kümbet kesin olmayan adı ile tarihini ayakta tutmaktadır.

 

Haftaya görüşmek dileğiyle,