Geçtiğimiz günlerde Anadolu Haber Tv ve Güncel 25 haber sayfası olarak gündeme getirdiğimiz, “Atatürk Üniversitesine tahsisli arazinin karmaşık akıbeti” konulu haberimize dair kamuoyu baskısı, bizleri olayı ayrıntılı olarak irdelememize sevk etti.

Konuya dair yaptığımız detaylı araştırma ve elimize ulaşan belge-bilgiler ışığında, kamuoyunu detaylı bir şekilde bilgilendirmeyi hedeflerken, yaşanan olayların tam bir yılan hikâyesi silsilesine dönüştüğünü fark ettik. Ve sizlerle de paylaşmak istedik.

İşte araştırma ve görüşmelerimiz sonrası elimize ulaşan tüm verilerin ve beyanların derlenmesi neticesinde ortaya çıkan o iddiaların hikâyesi;

Hikâye 2005 Yılından Başlıyor.
Elimize ulaşan bilgi ve iddialara göre;

1970’li yılların başından itibaren Atatürk Üniversitesine tahsisli olan ve Kazım Karabekir Stadyumunun karşısındaki alan,  Ahmet Küçükler ’in Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildiği ilk dönemden itibaren belirlenen bir ‘işgaliye’ ücreti karşılığında kiralanıyor. Bu kiralama işlemi karşılığında 2017 yılına kadar ikame ve ticari faaliyetlere devam ediliyor.

2016 Yılında Ömer Çomaklı’nın Atatürk Üniversitesi’ne Rektör olarak atanmasından bir yıl sonra yapılan incelemelerde ise, alanın Atatürk Üniversitesine tahsisli olduğu anlaşılıyor. Bunun üzerine Erzurum Büyükşehir Belediyesine bilgi sunularak, kiralamanın Atatürk Üniversitesi ilgili birimleri  tarafında temsili bir tutar ile (2018-2019 Yılı İçin 1 Yıllık-5.100 (BeşBinYüz TL) kiralanması gerçekleştiriliyor.

Bundan sonra olaylar daha da trajikomik bir hal alıyor!

2018 Haziran ayında başlayan imar barışını fırsata çevirmek isteyen kiracı, ticari faaliyet gösterdiği alanın Atatürk Üniversitesine tahsisli olduğunu bilmesine ve Atatürk Üniversitesinden kiralamış olmasına rağmen, 1 dönümlük alan üzerinde hak talep ederek yapı kayıt belgesi alımı için e-devlet üzerinden başvuruda bulunuyor ve bu belgeyi alıyor.

Ancak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan başvuruların incelemesi esnasında, ‘Başvurunun hukuka aykırı olması nedeniyle’ alınan belgenin sistem üzerinden iptal edildiği ve suç duyurusunda bulunulduğu resmi yazı ile taraflara bildiriliyor.  

Atatürk Üniversitesi Tahliye Talep Ediyor.

Yapı kayıt belgesinin iptali ve kira müddetinin dolması sonrası Atatürk Üniversitesi bölge hakkında çeşitli imar projelerinin olması münasebeti ile resmi yazı ile alanın kiracı tarafından tahliyesini talep ediyor. Ancak alan kiracı tarafından tahliye edilmiyor ve konu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne taşınıyor. 

Çevre Şehircilik Kiralama İşlemini Üzerine Alıyor.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile Atatürk Üniversitesi arasında 2010’yılında gerçekleştirilen 10 yıllık kiralama protokolü, 2020 yılında yeniden imzalanıyor ve protokol ‘Üniversite çit ve duvar alanı içinde kalan ticari işletmelerin Atatürk Üniversitesi tarafından, dışında kalan alanların ise milli emlak tarafından kiralanması” ibresini barındırıyor.

Bu ibareye istinaden alan kiralamayı üzerine alan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü,  ticari faaliyet gösterilen alanı bilirkişi gözetiminde belirlenen kira oranı ile mevcut kiracıya yeniden kiralıyor.

Konuya dair ulaştığımız son bilgiler ise, Atatürk Üniversitesi yetkililerinin alana dair imar çalışmalarının olduğunu beyan ederek tahliyenin gerçekleştirilmesi ile ilgili hukuki adımları sürdürdüğü yönünde.

Tüm bu iddialar ışığında ve kamuoyunu doğru bilgilerle aydınlatmak adına aşağıdaki soruları ilgili makam ve kişilere sorarak, verilecek tüm cevapları yine kendi köşemde veya haber sayfamızda yayınlayacağımızı beyan ediyorum;

1 – Erzurum Büyük Şehir Belediyesi yetkilileri ( Önceki dönem ), hangi belge ve tapu kaydına istinaden bu alanı kiraya vermiştir.
2 – Erzurum Büyük Şehir Belediyesi kendine ait olmadığı ortaya çıkan alanı, yıllık ne kadarlık bir ‘işgaliye ücreti’ ile kiraya vermiş ve 10 yılı aşkın olduğu iddia edilen süre içerisinde toplamda ne kadar kira almıştır?
3 – Alanın Atatürk Üniversitesine tahsisli olduğu belirtildikten sonra, aldığı bu kira tutarlarını enflasyon farklı ile Atatürk Üniversitesi Döner Sermayesine veya Milli Emlak Kiralama birimine geri ödemiş midir?
4 – Atatürk Üniversitesi, alanın kendisine ait olduğu bilgisine ulaştıktan sonra tüm alan içerisindeki 500 m2 lik alanın ticari olarak kullanılması şartı ile 1 yıllık kira bedeli olan 5.100 (Beşbinyüz) TL’yi hangi bilirkişi raporuna göre düzenlemiş ve tahsil etmiştir?
5 – Ticari faaliyet yürütülen bu alanın Atatürk Üniversitesine tahsisli olduğu ortaya çıktıktan sonra, kiralamanın sürdürülmesine yönelik başta Atatürk Üniversitesi Rektörü olmak üzere yetkili ve ilgili kişilere siyasi veya bürokratik erk mensupları tarafından bir tebliğ, beyan veya öneri yoluyla baskı oluşturulmuş mudur?

Bundan sonraki sorularımız, bu alanı kiralama usulü ile 13 yılı aşkın süredir ticari anlamda kullanıldığı iddia edilen Abdulkadir Bulut Beye;

6 – Atatürk Üniversitesi ile yaptığınız 2018-2019 yılı kira protokolü öncesi 10 yılı aşkın süredir ticari faaliyet yürüttüğünüz bu alana toplamda ne kadar kira bedeli ödediniz?
7 – Atatürk Üniversitesi yaptığını 5.100 TL’lik kira protokolü sonrası, Milli Emlak ile yaptığınız yıllık kiralama tutarı ne kadardır?
8 - 15 Yılı aşkın bir süredir temsili rakamlar ile ikame ettiğiniz ve ticari faaliyet yürüttüğünüz, aynı zamanda yapılan inceleme neticesinde Atatürk Üniversitesi’ne tahsisli olduğunu öğrendiğiniz alana hangi amaç ile yapı kayıt belgesi alma ihtiyacı duydunuz?
9 – 500 m2 olarak belirtilen bu alanda düşük ücretle kiraya oturmanız amme hakkına girer mi?
10 – Tüm bunlarla birlikte yine, 500 m2’lik alan kiralamanıza rağmen, yapı kayıt belgesi için beyan ettiğiniz 600 m2’lik ticari olmak üzere 1000 m2’lik alanı almaya çalışmanız amme hakkına girer mi?
Yapı Kayıt Belgesine dair henüz daha hukuki itirazların sürmesi münasebeti ile konuyu yargıya ve aynı zamanda ilgili kişiler ile birlikte kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz.

 

Sürç-i lisan ettiysem, affola...

 

Not: Konu ile ilgili belgeler haber merkezimizde bulunmaktadır.