DİLARA KARAKAYA/ Erzurum Ağız ve Diş Sağlı Merkezi Başhekimi Dr. Feridun İLDAY, merkezlerindeki çalışmalarını, projelerini ve hizmetlerini Güncel 25 Genel yayın yönetmeni Zarif Yıldız'a anlattı. Feridun İLDAY verdiği röportajda: " Bizim burada verdiğimiz hizmetler genellikle merkezi hastane randuvu sistemiyle yani MHRS üzerinden verdiğimiz hizmettir. Bizim farkımız ise bir hastaya 25 - 30 dakikalık zaman ayırıyoruz. Gelen her hastaya ne şikayeti varsa onun üzerinden duruluyor. Hastaya dolgu yapılacaksa o gün o işi görülür, kanal tedavisi için geliyorsa kanal tedavi görülür. Bir de kendimize ait Protez hekimlerimiz var. MHRS dışında hasta gelip protez tedavisi istiyorsa o gün ölçüsü alınıyor ve 15 - 30 gün içinde protezleri takılıyor. 

Çoçuk hastalarımız da var. Hastanemizde 3 tane çocuk diş hekimlerimiz bulunuyor, gerçekten büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Dolgu ve kanal tedavisi dışında çocuklara özel yaptığımız paslanmaz çelik kurum dediğimiz süt dişlerini ağızda tutma işlemi uyguluyoruz. 2018 - 2019 yıllarında burada hasta girişimiz yaklaşık 700-750 civarındayken şuanda hasta potansiyelimiz bir günde 1250'ye kadar çıktı. 08.00-17.00 arası çalışan hekimlerimiz 45-50 arasında; 17.00-23.00 arasında çalışan hekim sayım 8 ila 10 arasında. Sabaha kadar ise tek hekimimizle hizmet veriyoruz. Gün de gelen 1250 hastamız gündüz 900 civarında, akşam ise 350 oluyor.

Ağız ve diş sağlığı merkezimizde ki teknolojik hizmetlerde ise son teknoloji ürünlerini kullanıyoruz. Yani kanal tedavisi için VDW GOLD dediğimiz cihazlarımız var. Daha sonra dolgu, protez için kullandığımız malzemeler yine son teknolojik cihazlarla tedavisi görülüyor. 

Bizim aynı zaman da bünyemize kattığımız diş teli düzeltme imkanını sağlıyoruz. Ortodonti uzmanlarımzda bulunuyor ayrıca Ortodonti randuvuları en uzun bir ay sonrasına verilir. Bizim merkezimiz de bir tade Ortodontist uzmanımız, 2 tane tedavi ve bir tane pedodonti uzmanlarımız bulunuyor.

Bizim bahsettiğim gibi hizmetlerin dışında bir projemiz var. Artık Çocuklarımızın Ağzında Çürük İstemiyoruz adlı çalışmamız bulunuyor. Sizlerde duymuşsunuzdur ilkokul, ortaokul çağlarında çocukların ağız diş sağlığı taraması yapılıyor. Tarama yapılıyor ama sadece tespit yapıldıktan sonra ileriye gidilmiyor. Bizler artık 2. basamağa geçiş yaparak tedavi kısmına geçmek istiyoruz. Ortaokul ve lise çağındaki çocuklarda gerekirse servislerle bir şekilde toplayıp ağız diş sağlığı merkezimizde tedavilerini yapmak istiyoruz. 

Engelli hastalarımıza yönelik yaptığımız işlemler bulunuyor. Maraşal Çakmak Devlet Hastanesi ile beraber kordineli bir şekilde çalışıyoruz. Orada onların ameliyathanesini kullanarak hizmetimizi veriyorduk. Engelli hastalarımıza dolgu, protez veya kanal tedavide olan hizmetlerin üzerine daha çok çalışarak daha iyi hizmet vermeye gayret ediyoruz. Hizmeti verirken tek hekimimiz bulunuyordu şimdi bunun sayısını üçe çıkardık" ifadelerine yer verdi.